66 milyon yıl önce nesli tükenen bir hayvanın yumurtaları bulundu

Çin’de bir paleontolojist ekibi, 66 milyon yıl önce nesli tükenen teruzor (pterosaur) isimli bir tür uçabilen sürüngene ait  yumurtalar buldu. Sağlam bir şekilde günümüze kadar gelebilen 215 adet yumurtanın bazılarında halen embriyo kalıntıları bulunduğunu belirten bilim insanları, bu keşfin “olağanüstü” olduğunu belirtti.

fotoğraf: Wang et al

Uçan bir tür sürüngen olan teruzorların 66 yıl önce nesli tükenirken, dünyada daha önce şu ana kadar yalnızca bir düzine teruzor yumurtası bulunmuştu. Bilim insanları, eski fosil kalıntılarının yıllar geçtikçe düzleştiğini ve incelenmelerinin zorlaştığını fakat Çin’de ortaya çıkarılan yumurtaların tamamen ezilmediğini ve 16’sının içinde halen embriyo kalıntısı bulunduğunu belirtti.

fotoğraf: Wang et al

Araştırmanın daha yeni başladığı teruzor yumurtaları hakkında Los Angeles Doğal Tarih Müzesi paleontologu Luis Chiappe, bu keşfin yalnızca buzdağının görünen kısmı olduğunu ve yapılacak çalışmalarla 66 milyon yıl önce nesli tükenen uçan sürüngenler hakkında birçok bilginin yüzeye çıkacağını söyledi.

kapak fotoğrafı: Víctor Fondevilla/UAB

What's your reaction?