5R- Yogaya Başlayanlar İçin 5 Yoga Pozu Önerisi

Hafta sonunu biraz rahatlayarak geçirin ya da içinizden geliyorsa yeni bir şeylere başlayın istedik ve bu kez bir yoga eğitmeninin kapısını çaldık. Oyuncu ve Terapi Yoga Eğitmeni Fulya Ceylan Ertan, yogaya yeni başlayanlar için 5 poz önerisi vermekle kalmadı, bizim için Belgrad Ormanları’na gidip bu pozları vererek çektirdiği harika fotoğrafları da bizimle paylaştı.

Sözü Fulya Ceylan Aksütlü’ye bırakıyoruz:

Yoga eğitmenliğine başlamamla birlikte çevremdeki arkadaşlarımın fiziksel olarak çok sayıda ve birbirinden farklı sorunlar yaşadıklarını fark ettim.

Karşılaşmadan iki dakika sonra muhabbetimizin konusu bel fıtığı, boyun fıtığı, siyatik, bacak kısalığı içe basma, kronik sırt ağrıları gibi konulara gelmeye başladı. Bu sorunları yaşayıp da doktora gidenlerin birçoğuna yoga tavsiye edilmiş (tahminimden çok daha fazla) ama genel olarak bu tavsiyeyi kulak ardı etmişler ya da istikrarlı bir şekilde devam etmemişler.

Sürekli aynı konuları konuşuyor olsak da, işin açıkçası bu sohbetleri aynı zamanda oyuncu olmamdan dolayı maruz kaldığım magazin sohbetlerine yeğlerim. Kim, kiminle nerede, ne yapmış yerine, fayda yaratmak üzerine olan her şeyi ön plana koyarım.

Boynundaki ağrı nereye kadar vuruyormuş, bacağını çevirince kütlüyormuş, ayakta durunca beli ağrıyormuş gibi sorunların cevabını aramak terapi yoga eğitimi aldığımdan olsa gerek, hoşuma gidiyor.

Genel olarak da yoganın bir sürü pozundan korkan ama “ bir poz söylesene sırtım açılsın “ ya da ilaç tavsiyesi ister gibi “Yok mu bir poz bacak arkasındaki kasları uzatacak “ diye soran “Bir poz verseneciler” için küçük önerilerim var.

İstikrar kadar başlangıç da önemli ve başlarken doğru pozisyonları seçmek gerek. İşte benden yeni başlayacak olanlara tavsiye 5 poz;

Plank Pozu

IMG_0088

1 – Kollarınız yere dik, omuzlarınız el bileklerinizin tam üzerine, bedeniniz yere paralel gelecek şekilde yerleştirin.
2 – Kollarınızın dışını içe doğru, omuzlarınızı arkaya doğru bastırın.
3 – Bacaklarını kalçanız ve sırtınız tahta gibi görünmeli. Kalçanızı bu görüntüyü bozacak kadar yukarı kaldırmayın, boynunuzu öne doğru uzatın ve düz bir açıyla yere bakın.
4 – Her gün bu pozda kalma sürenizi arttırabilirsiniz.

Faydaları; Kolları, el bileklerini, sırtı ve omurgayı güçlendirir, karnı sıkılaştırır.

Tekne pozu

Tekne_Pozu
1 – Yerde oturarak bacaklarınızı dümdüz önünüze doğru uzatın, Ellerinizi kalçalarınızın yanında olacak şekilde koyun. Kuyruksokumu kemiğinizin üzerinde oturduğunuzdan emin olun. Sırtınız düz olmalı.
2 –  Bacaklarınızı yerden kaldırın, bacaklarınızın zeminle açısı 45-50 derece olmalı.
3 –  Bacaklarınızı yerden kaldırdığınızda kollarınızı da birbirlerine ve yere paralel bir şekilde uzatın.
4 – . ayak parmak uçlarınızı göz seviyenizden biraz daha yukarı kaldırın ve dizlerinizi düzleştirin.
5 – . Nefes vererek bacaklarınızı yavaşça yere bırakın ve nefes alarak dik oturma pozisyonuna geçin.
6 –  Duruşta ilk başlarda 15-20 saniye durabilirsiniz. Zamanla bu süreyi 1 dakikaya kadar çıkartın.

Faydaları; Karın, kalça eklemleri ve omurgayı güçlendirir. Sindirimi düzenler. Stresi azaltmaya yarar. Tiroit rahatsızlıklarına iyi gelir.

Sırtüstü Yatmak

IMG_0076

1 – Sırtüstü yatın, dizleriniz bükülü ayaklarınız yerde olsun.
2 – İsterseniz dizlerinizi karnınıza çekebilirsiniz.
3 – Kollarınızı istediğiniz şekilde uzatabilirsiniz.

Faydaları; Çok basit gibi görünse de bu poz bedeni yapılandırma pozudur. Zemine ağırlığınızı teslim ederek omurganızı uzatır, omuzlarınızı geriye doğru alır, göğüs kafesinizi açar, belinizi nötr hale getirirsiniz. Özellikle gün sonunda bu poz sizi çok rahatlatacaktır.

Yay Pozu

IMG_0074
1 – Yüz üstü yere yatın. Alnınız yere değsin.
2 –  Bacaklarınızı bükün.
3 – Ellerinizle ayak bileklerinizi kavrayın.
4 –  Nefes alırken bacaklarınızın gücünü kullanarak gövdenizi yerden kaldırın.
5 – Boynunuzu aşağı düşürmemeye ve geriye doğru katlamamaya özen gösterin.

Faydaları; Tüm ön bedeni esnetir. Sırt kaslarını güçlendirir. Duruşu-postürü geliştirir. Karın içi organları ve boynu canlandırır.

Kobra Pozu

IMG_0086
1 – Yüz üstü yere uzanın.
2 – Ayaklarınızın üstüyle yere bastırın ve dirsekler birbirine paralel olsun.
3 – Nefes alırken göğsünüzü yerden kaldırın, başınızı geriye atmamaya ve yere doğru bakmamaya özen gösterin.

Faydaları; Omurgayı güçlendirir. Göğüs, karın, omuz ve akciğerleri esnetir. Kalçaları sıkılaştırır.İç organları uyarır ve canlandırır. Strese ve yorgunluğa iyi gelir. Göğsü ve akciğerleri açar. Siyatik ağrılarını dindirir. Astım için tedavi edicidir

What's your reaction?