5R – Pokemon Go Hakkında 5 Soru 5 Cevap

1990’lı yılların en dikkat çekici çizgi filmlerinden biri olan ve o dönemde milyonarca hayran edinen Pokemon artık akıllı telefonlarda. Akıllı telefonlar üzerinden oynanabilen mobil oyun Pokemon GO, kısa sürede milyonların ‘cep’ine girdi.

İşte yayınlandıktan bir hafta sonra global bir çılgınlığa dönüşen Pokemon GO hakkında merak edilen her şey:

Pokemon GO nedir, nasıl oynanır?

Kullanıcıların bulunduğu bölgede GPS aracılığı ile Pokemon yakalamasına, yakalanan Pokemonlar’ın diğer oyuncuların canavarları ile dövüştürmeye ve takas etmeye izin veren Pokemon GO, akıllı cihazlar için tasarlanmış mobil bir oyundur.

Oyuncular telefonlarının kamera özelliğini kullanarak bulundukları ortamı tarayabiliyor ve kamera görüntüsü üzerinde beliren Pokemonları yakalayabiliyor.

Farklı Pokemonlar farklı ortamlarda yaşıyor. Mesela su Pokemonlarını yakalamak için oyuncunun göl ya da deniz kenarlarına gitmesi gerekiyor.

Oyuncular Pokemon toplayıp deneyim kazandıkça seviye (level) atlıyor ve 5. Seviyeye geldiklerinde de Pokemonlarını savaştırabiliyorlar.

Kullanıcıları sokağa çıkıp Pokemon avlamaya teşvik eden oyun, telefonların GPS sistemlerini de kullanıyor. Haritada beliren Pokestoplara giden oyuncular, bedava özellikleri kazanıyor.

Pokemon GO’yu indirmek bedava ancak oyunun içinde birçok özelliğin satın alınması gerekiyor.

Ne kadar popüler?

Oyun 6 Temmuz’da piyasaya çıktıktan sonra sadece 24 saat içerisinde ABD’de Apple Store’un en çok satanlar listesinin ilk sırasına oturdu.

Bugün itibarıyla uygulama sadece ABD’de 7,5 milyon kişi tarafından indirilmiş durumda.

Hem Apple hem de Android telefonlarda çalışan Pokemon GO’nun çöpçatanlık uygulaması Tinder’dan daha fazla kullanıcısı var. Bir haftalık uygulama günlük kullanıcı sayısı bakımından da Twitter’ı yakalamış durumda.

ABD’deki Pokemon GO oyuncularının yüzde 60’ı her gün oyunu oynuyor ve günlerinin ortalama 43 dakikasını Pokemonların peşinde geçiriyor.

Kısa süre içinde gelen bu başarı Pokemon isim hakkının 3’te birine sahip olan Japon teknoloji devi Nintendo’nun hisselerinin bir haftada yüzde 50 prim yapmasına neden oldu.

Nasıl ortaya çıktı?

2013’te Pokemon şirketi, Nintendo ve Google 1 Nisan şakası olarak bir proje geliştirmişti.

‘Pokemon Challenge’ adlı proje kapsamında Google’ın harita uygulamasıyla Pokemonlar buluşmuşlardı.

İlerleyen yıllarda Google haritalar uygulamasında yönetici olarak çalışan Tatsuo Nomura kendi şirketi Niantic’i kurup Nintendo’yla birlikte oyunu geliştirmeye başladı.

Bu yılın başlarında beta testleri tamamlanan oyun 6 Temmuz’da piyasaya sürüldü.

Güvenlik riski var mı?

Pokemon GO’nun piyasaya sürülmesinin ardından milyonlarca kişinin cep telefonunu alıp sokaklarda Pokemon avlamaya başlamasından bu yana alışılmadık haberler de ortaya çıkar oldu.

ABD’nin Wyoming kentinde bir oyuncu, Pokemon yakalamak için dolaşırken bir ceset bulmuştu.

Missouri kentinde ise polis Pokemon GO oyuncularını uyararak, silahlı çetelerin Pokestop sinyalleri gönderip oyuncuları arka sokaklara çekerek gasp etmeye başlamış olabileceğini söyledi.

Missouri polisi 4 Pokemon GO çetesi üyesinin gözaltına alındığını da açıkladı.

Uygulama her ne kadar Pokemonları yaya yollarına yerleştirmeye programlanmış olsa da bazı Pokemonların yayaların girişine yasak noktalarda veya caddelerde belirmesinin trafik kazalarına neden olabileceği uyarıları da yapılıyor.

Ayrıca bir haftadan kısa bir sürede milyonlara ulaşan Pokemon GO bir de skandala imza atmış olabilir. Pokemon GO’daki bir güvenlik açığını keşfeden siber güvenlik uzamanı Adam Reeve, Pokemon GO’yu akıllı telefonlarına indiren kullanıcıların Google hesaplarının şirketin kullanımına açıldığını belirtiyor.

Oyunu oynamak için Google hesabınızı kullanırken, e-mail’lerinizin okunması da dahil olmak üzere verilen kapsamlı yetki, oyuncuları tedirgin etti.

Oyunun yapımcısı Niantic bunu bir kodlama hatası olarak duyururken, Google’ın da önümüzdeki günleri bu yetkilendirmeyi daha basit bir hale getirerek kullanıcıların endişelerini ortadan kaldırması bekleniyor.

Pokemon GO Türkiye’de var mı?

Henüz değil. Oyun ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda’da piyasaya çıktı.

Yapımcı firma Niantic, aşırı ilgiden dolayı şimdilik yeni ülkelerde oyunu piyasaya sürme sürecinin durdurulduğunu açıkladı.

Şirket milyonlarca kişinin oyunu oynamaya başlamasıyla sunucularının limitte çalıştığını belirtiyor.

Ancak yine de Türkiye’deki Pokemon hayranları oyunu oynamanın yollarını bulmuş durumda.

Oyunun Türkiye’deki meraklıları için kurulan www.pokemongo.gen.tr sitesinde nasıl indirilip oynanabileceği anlatılıyor.

Türkiye’deki Pokemon GO meraklıları için bir de Facebook sayfası var.

Kaynak: BBC Türkçe, NTV

What's your reaction?

tr_TRTurkish