5R- Dünyayı Sarsan Sovyet Filmleri

2016, Rusya’da yerel film endüstrisine sağlanan ek kaynaklarla birlikte “Sinema Yılı” olarak adlandırıldı. Sputnik, dünya çapında kalıcı bir izler bırakan ve her biri aynı zamanda çarpıcı sinematografik örnekler olan beş Sovyet filmini derledi.

LEYLEKLER UÇARKEN
Leylekler Uçarken (Letyat Juravli) 1957 yapımı melodramatik savaş filmi, İngilizce konuşulan ülkelerde The Cranes Are Flying ismiyle gösterime sunuldu. Senaryosunu Viktor Rozov’un kendi oyunundan uyarlayıp yazdığı filmin yönetmenliğini Mihail Kalatozov üstlendi. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir aşk öyküsünün anlatıldığı film 1958 yılında da Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye aldı.

POTEMKİN ZIRHLISI

Türkiye’de ilk kez 1927’de gösterime giren Potemkin Zırhlısı (Bronenosets Potyomkin) 1925 yapımı sessiz bir film. Mosfilm’in yaptığı ve yönetmeninin Sergey Eisenstein olduğu filmde 1905 yılında Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı Potyomkin gemisindeki kötü yaşam koşullarından bıkan mürettebatın Çar’a bağlı subaylara karşı başlattıkları ayaklanma ve gemiyi ele geçirmeleri sonrasında gelişen olaylar anlatılıyor. Yalnızca 4 haftada çekilen film, Rus Devrimi’nin yıldönümü çerçevesinde Sovyet yönetimi tarafından ısmarlanmıştı.

ANDREY RUBLEV

Andrey Tarkovskiy’nin 1966 tarihli filmi Andrey Rublev’de ünlü ikona ressamı Andrey Rublev’in hayatından esinlenilerek Ortaçağ Rusyası anlatılmıştır. Filmde, sanatın özü, inancın önemi ve iki yüzlülük teması öne çıkıyor. Film, 1969 Cannes Film Festivali’nde de gösterilmiş FIPRESCI ödülünü almıştı. Film, Avrupa Film Akademisi tarafından da 1995 yılında dünya sinemasının en iyi filmleri listesine alınmıştı.

SAVAŞ VE BARIŞ

Rus yazar Lev Tolstoy’un Savaş ve Barış romanından uyarlanan Vayna i Mir (Savaş ve Barış) filmi 1966 yılında yapılmıştı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Sergey Bondarçuk’un yaptığı film 1969 yılında ‘Yabancı dilde en iyi film’ dalında Altın Küre kazanmıştı. 8 milyon 291 bin rubleye mal olan ve en pahalı Sovyet filmi olan Savaş ve Barış, bugüne kıyasla 66 milyon dolarlık bir bütçe gerektirmişti. Film uzun savaş sahneleri ve panoramik savaş görüntüleriyle ünlü.

SİSTEKİ KİRPİ

Yönetmenliğini Yuriy Norşteyn’in üstlendiği 1975 tarihli Sisteki Kirpi filmi Soyuzmultfilm stüdyoları tarafından yapılmıştı. 2003 yılında Japonya’da en iyi animasyon filmi olarak seçilen Sisteki Kirpi, ayrıca en iyi 150 film arasına girdi. Filmin ana karakteri Kirpi’nin Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de bir heykeli bulunuyor.

What's your reaction?