5R – Dünyanın Kıyamet Sığınakları

Daha çok bilim kurgu filmlerinde rastladığımız ve sadece orada var olduklarına inandığımız sığınaklar aslında uzun süredir dünyanın çeşitli yerlerinden varlığını sürdürüyor. Yapılış amacı farklı olsa da, bazı mekânlar kendiliğinden bu kapsama giriyor. Aşağıda en kötü senaryoların gerçekleşmedi durumunda bir kısım şanslı insanın saklanacağı yerlerden beşi var.

1. Wiltshire’ın Gizli Yeraltı Şehri

CORSHAM, İNGİLTERE

GPO exchange at the Central Government War Headquarters emergency complex in Wiltshire.

 NJ/CC BY-SA 3.0

Bir zombi kıyameti sırasında güvenli yerlerden biri yeraltında ve yeraltı şehirlerini düşündüğünüzde Wiltshire’ın altındaki gerçekten inanılmaz bir örnek. 1950 yılında inşa edilen bu 35 dönümlük sığınak, dış dünyadan hiçbir yardım almadan 3 ay kadar 4 bin kişiyi hayatta tutacak kapasiteye sahip. Komplekste, ofisler, çamaşırhaneler, bir hastane, kafeteryalar, mutfaklar, İngiltere’nin ikinci büyük telefon santrali ve bir televizyon stüdyosu bulunuyor ancak bu özelliklerin hiç biri kullanılmadı.2004 yılında şehir hizmet dışı oldu, tüm su ve yakıt tankları da boşaltıldı.

2.Scotland’ın Gizli Sığınağı

İSKOÇYA

The tunnel leading to the bunker.

Sığınağa giden tünel. B4bees/CC BY 2.0

İskoçya’daki büyüleyici güzellikte eski bir çiftlik evinin otuz metre altındaki bir tünel, nükleer bir saldırı durumunda, üst düzey devlet görevlilerinin barınması için inşa edilen 24.000 metrekarelik bir sığınağa gider.  Günümüzde askeri araçlar ve doğruluğu şüpheli olan tarihi ev sahipliği yapan bir soğuk savaş müzesidir.

3.Ludger Sylbaris’in Hapishane Hücresi

SAINT-PIERRE, MARTİNİK

The Prison Cell of Ludger Sylbaris.

Ludger Sylbaris’in Hapishane Hücresi. Gaël Chardon/CC BY-SA 2.0

8 Mayıs 1902’de, Mt. Pelee yanardağı Martinik adasında patlayarak Saint Pierre kasabasında yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne neden oldu. O gün sahilden denize açılan bir avuç denizci ve geceyi hapiste geçiren bir sarhoş sağ kurtuldu: Ludger Sylbaris. Hapishanede kısmen zemine inşa edilen taş hücre, onu volkanik gaz ve küllerden korudu. Saint Pierre yıkım etkilerinden kurtulamadı ve bugün yaklaşık 1000 kişilik nüfusu var. Sylbaris’in hapishane hücresi ise hala ayakta. Küçük bir pencere ve bir girişle, bir felaket sırasında aşağıya inmek için iyi bir yer olabilir.

4. Maunsell Askeri Deniz Tabyaları

İNGİLTERE

The Thames Forts in 2013.

2013’te Thames Tabyaları. Steve Cadman/CC BY-SA 2.0

Thames Nehri halici bölgesindeki İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edilen uçaksız kule dizileri terk edilmiş şekilde duruyor.

Su hattının üstündeki direkler üzerinde uzanan ve 1950lerde devre dışı bırakılan bu yapılar, ciddi hasara uğramaktadır. Ancak bir saldırı durumunda hemen hemen mükemmel bir stratejik sığınak olabilir. Mevcut durumlarında, muhtemelen güvensiz olduklarından deniz tabyalarına girmek yasaktır ancak koruma ve tecrit hizmeti sağlamak için kolayca güçlendirilebilir.

5.Eski Merkez Bankası Sığınağı

CULPEPER, VIRGINIA

A row of nitrate storage vaults at the Packard Campus.

1969 ve 1988 yılları arasında, Birleşik Devletler Merkez Bankası, çelikle takviye edilmiş 12 inç kalınlığında beton duvarlarla kaplı ve zeminden yaklaşık 4 metre aşağıya gömülü bir tesiste,  paketlenmiş halde milyarlarca dolar sakladı.

Ultra yanar filmlerin de içinde bulunduğu büyük bir arşivi depolayan Sığınak günümüzde National Audio Visual Conservation Center’ın altında bulunur,

Depolama, Doğu Kıyısı’nın bir nükleer bomba tarafından yıkılması durumunda, Mississippi Nehri’nin doğusundaki dolar arzını iyileştirebilmek amacıyla ihtiyati bir tedbir olarak yapılmıştır. Sığınak, David ve Lucile Packard Vakfı tarafından Kongre’nin onayı ile 1997’de satın alınmadan önce, herhangi bir felaket durumunda, hükumetin devamlılığını korumak amacıyla, 30 gün süreyle 540 kişiyi barındıracak ve besleyecek şekilde tasarlanarak kullanıldı.

What's your reaction?

tr_TRTurkish