5R- Bisiklet Kitapları

Öyküler, romanlar, eğitici kitaplar… Bisiklet, kimi zamanda bir kitabın başrolüne çıkabilir kimi zaman güçlü bir yan karakter olarak üzerine düşeni yapar. Çocukluktan itibaren hayatımıza giren ve dostumuz olan bisikletlerle ilgili yazılmış kitaplarda 5 tanesini sizler için derledik.

Bulut Fabrikası – Gökhan Kutluer

Bulut Fabrikası

Kızlar, oğlanlar, şehirler, kediler, köpekler, takıntılar, yaralar, ilaçlar ve biraz da İtalya…
Bu kitapta hepsi var.
Hatta bir şeyden hep var.
Ama başka bir şeyden de hiç yok…
Bu kitapta kimsenin adı yok.
Üzgünüm; onlara seslenemeyeceksiniz.
Bazılarının yüzleri gözünüzün önüne gelecek. Odalarına misafir olacak, aynı şeylere kızacak, üzülecek ve belki güleceksiniz ama onlara isimleriyle hitap edemeyeceksiniz.
Birkaç tanesine hakaret etmek isteyebilirsiniz. Sorun yok. Üzerlerine alınmayacaklar.
Çalıştığı yeri kapattırmaya çalışan çocuğu öyküden çekip almak isteyebilirsiniz, ama sizinle geleceğini pek sanmıyorum, çünkü sizinle adını dahi paylaşmayacak kadar ketum.
Dudaklarını bükmüş, camın önünde öylece oturan o küçük kıza da yanaşmayın. Kimseyle konuşmak istemiyor. Zaten yeterince üzgün…
İsimsiz karakterlerine sımsıkı bağlı öykülerin oluşturduğu Bulut Fabrikası’nı okurken sizi harekete geçirecek duygulara karşı koymamanız dileğiyle… (tanıtım bülteninden)

Bisiklet Zen – Juan Carlos Kreimer

Bisiklet Zen

Bisikletler gündelik yaşamın bir parçası artık. Şu anda çoğunluk, bisikletleri ulaşım aracından ziyade keyifli zaman geçirmek için kullanıyor. Dünyanın hemen hemen tüm şehirlerinde bisikletin yaygınlaşması ve bisikletlinin korunması için caddelerde sınırlar çiziliyor, kendilerine ayrılan yollarla birlikte modası ve etkisi de eş zamanlı olarak çoğalıyor. Biz de sürdürülebilir bir hayat için hakkımız olan keyfi sürmek istiyoruz. Biçim olarak gözüken içeriğin kendisidir ve kullanım amacı ne olursa olsun son sözümüz: Bisiklet alışkanlık yaratır.
(Tanıtım Bülteninden)

Bisiklet – Paul Fattaruso

Bisikletin yola karşı zaaflarıyla tanışın. Pedalınızı çevirmeden önce artık iki kere düşüneceksiniz : Gün ışığı renkler atmosfer dakikalar hepsi sizin için birer pusula görevinde olacak eğer birini unutursanız emin olun yol da sizi unutur. Bisiklet Kitabı benliğini ve küçük tarihçesini yaratan tekerlekleri biraz daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bir rehber niteliğinde

Zaman Bisikleti

zaman bisikleti ile ilgili görsel sonucu

Zaman için dolaşabilen bir bisikletiniz olmasını istemez miydiniz? Bisikletinize atlayıp, eski çağlara kadar gidip dünyamızın ilk günlerinde yaşayan insanları yakından görmek hoşunuza gitmez miydi? Yağmur ile Damla, işte böyle bir Zaman Bisikleti icat eden iki kardeş. Değişik bir bisiklet bu. Babalarıyla birlikte sık sık bisiklete atlayıp eski çağlara gidiyorlar. Günümüzden tüm yüz bin yıl öncesine. Akdeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Antalya’nın biraz ötesindeki ‘Karain Mağarası’nın yakınında duruyorlar. Orada, bugünkü insanların ataları olan ilk insanları görüyorlar. Çuka ile Anin de bu mağarada yaşayan iki kardeş. Bu iki kardeşin en önemli özelliği, gördükleri şeylerden kimsenin akıl edemeyeceği sonuçlar çıkarıp yeni buluşlar yapmak. Yüz bin yıl öncesinde iki kardeş: Çuka ile Anin, yüz bin yılın bugününde de yine iki kardeş: Yağmur ile Damla. Ve yaşayacağınız ilginç bir serüven.

Bisiklet Öyküleri – Kolektif

İnsanın sürerken katılımcı ve öznesi olduğu, kendini her zaman özgür hissettiği, özgürleştiği, çevreye ve insana zarar vermeyen, sürdürülebilir bir hayatın vazgeçilmezidir bisiklet. Hangimizin düşüne girmedi ki o? Üç tekerlekli bisikletle başlayan yolculuğumuz dört tekere, hayran olduğumuz BMX’ten o güzelim Pinokyo’ya, dağ bisikletinden yarış bisikletine uzandı. Zaman ne çabuk geçmiş. İlk bisikletlerimizi, aslında çocukluğumuzu, o eski arkadaşlarımızı, bizi biz yapan mahallemizi, oynadığımız oyunları özlememek mümkün mü?..

Hepimizin kalbinde bir bisiklet yatıyor. Çünkü bisikletimiz hem sırdaşımız hem de yol arkadaşımız oldu hep. Aydın İleri’nin uzun yıllar üzerinde çalışıp özenle hazırladığı bu kitapta onlarca yazar hiç unutamadıkları bisikletlerinin öyküsünü anlattı. Tüm bisiklet tutkunlarının büyük bir keyifle, merakla, bazen de hüzünle okuyacağı yaşanmışlıklar hepimizi geçmişe sürükleyecek. Barış ve doğa için, sağlıklı bir hayat ve özgürlük için dönen tekerler hiç durmasın. Yaşasın bisikletli yaşam!

“Bisiklet Öyküleri” kitabında yazısı olan yazarlar:
Adil İzci, Ahmet Önel, Ali Sefa Ekizce, Aşkın Güngör, Aydan Çelik, Aydın Ilgaz, Aydın İleri, Ayla Çınaroğlu, Aysel Korkut, Aytaç Kayadevir, Can Dündar, Cem Seymen, Cengiz Bozkurt, Çağlar Mirik, Çağlayan Çevik, Çiğdem Y. Mirol, Derya Kılıçalp, Doruk Çakar, Emine Koç, Emre Hasan Akbayrak, Enver Topaloğlu, Erdal Atıcı, Erol Büyükmeriç, Ersun Çıplak, F. Serkan Öngel, Fatih Erdoğan, Feridun Büyükyıldız, Gülsüm Cengiz, Hikmet Temel Akarsu, Hüsnan Şeker, Hüsnü Arkan, İbrahim Betil, İclal Dikici, İsmail Cem Özkan, Kadir Aydemir, Kadir Cangızbay, M. Banu Aksoy, M. Tayfun Gülle, Miyase Sertbarut, Mustafa Dorsay, Nemika Tuğcu, Nilay Yılmaz, Oktay Evsen, Pelin Güneş, Rahmi Emeç, Recai Şeyhoğlu, Refik Durbaş, Sadık Yemni, Salih Mercanoğlu, Sargun Ali Tont, Serap Talay, Serkan Menemen, Sevgi Saygı, Sevin Okyay, Seviye Merih, Sezai Sarıoğlu, Sibel Buğdaycı, Sunay Akın, Suzan Geridönmez, Şahin Özbay, Toprak Işık, Turgay Gümeli, Tülin Kuzikoğlu, Türker Ayyıldız, Uğur Önver, Ümit Kireççi, Vecdi Çıracıoğlu, Yıldıray Karakiya, Yunus Bekir Yurdakul, Yusuf Çopur, Zafer Kızılkan, Zana Yavuz
(Tanıtım Bülteninden)

 

What's your reaction?