5R- Bedava Müzik Dinleme İmkânı Veren 5 İnanılmaz Müzik Kütüphanesi

Plak biriktirme pek de ucuz bir uğraş sayılmaz ancak biriktirmeden de aradığınız kayıtlara ulaşmanızı sağlayacak, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan kütüphanelerde yüz binlerce kayıt hiçbir karşılık beklemeden dinleyicisini bekliyor. 1901’li tarihlere kadar giden ses arşivleri sonsuz bir dünyanın kapılarını aralıyor. Darısı başımıza.

Aşağıda, koleksiyonları yanında mimari kimlikleriyle göz kamaştıran, dünyanın dört bir yanındaki en kapsamlı ve eklektik kayıt kütüphanelerinden beş tanesi yer alıyor:

The British Library Sound Preservation

British Library interior

fotoğraf: wikipedia

Kütüphanede, 1 milyondan fazla plak ve 200 bin bant da dahil 6 milyondan fazla parça bulunuyor. Pazartesi Cumartesi açık olan merkez,  200 binin üzerinde kaydın önceden haber verilmeksizin kullanılabildiği, girişin ücretsiz olduğu, okuyucu kartı edinerek faydalanabileceğiniz bir yer. Kütüphane, Patrick Saul tarafından 1930’da kuruldu.

The Rodgers & Hammerstein, New York Halk Kütüphanesinde Kayıtlı Ses Arşivleri

fotoğraf: The Lincoln Centre

700 bin parça ve 100 bin basılı esere sahip kütüphane haftanın 7 günü açık. Size özel ses teknisyeninizle kişisel dinleme kabinleri; büyük Amerikan ses arşivlerine ait 600 bin rpm’lik plakların bir mikrofiş indeksi; orijinal 1901 Mapleson bantları… Bunların hepsine erişebilirsiniz.

Music Library + Understage

10 binin üzerinde kayıt ve 3 bin vinille ve onlarla ilgili kitapçıklara sahip bir ses kütüphanesi olan Music Library + Understage halka sınırlı olarak açık, Hyundai kart sahipleri ve özel konukların günlük kullanılabildiği bir yer. Seul’de yer alan 1950’lerden günümüze bir vinil koleksiyonuna sahip merkez, Samuso Hyojadong tarafından tasarlanan cam cepheye sahip bir binada, bir cam küp içerisinde bulunuyor. Bu büyüleyici ses mekânı, Hyundai’nin Güney Kore’deki ‘kütüphane

Stuttgart Kent Kütüphanesi Müzik Bölümü

Stuttgart Library

fotoğraf: Thibaud Poirier

 

100 binden fazla ürüne sahip kütüphane, Pazartesi’den Cuma’ya açık. İçinde dinlene istasyonu yanında, müzik yazılım ve kayıt stüdyosu da bulunuyor. Ses kütüphanesi, Eun Young Yi tarafından Milan Meydanı’nda tasarlanan devasa küp şeklindeki bir binanın tüm katını kaplıyor ve Çocuklar İçin Müzik bölümü ve Stuttgart ve çevresindeki işitsel hayatın kapsamlı bir ses kataloğuna sahip Studiolo’yu içeriyor.

The Music Room, Potato Head Hong Kong

8 binden fazla kayıt sahip yer, özel etkinlikler ve rezervasyonlar için açılıyor.
JBL Pro Blue serisi hoparlörler, Macintosh pre amfiler ve hoparlörler, Japonya’dan özel olarak üretilen bir döner mikser, klasik Klipschorn hoparlörler gibi teknik donanıma sahip.

Çin’in ilk vinil kütüphanesi ve dinleme alanı olan The Music Room, ülkenin sesli gezinti haritasını başarılı bir şekilde ortaya koyuyor. Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanan çok amaçlı sanat merkezi Potato Head’in içinde bulunan kütüphane, dünya standartlarında tesisat ve iç mekânlarının bir Wes Anderson filminden fırlamış gibi görünmesiyle de ilgi çekiyor.

thevinylfactory.com

What's your reaction?