29 Efsanevi Bilim İnsanı Şimdiye Kadarki “En Zeki Fotoğraf”ta Bir Araya Geldi
Bir odada kaç dahi olabilir? 1927’de dünyanın en parlak beyinlerinden 29’u Beşinci Solvay Konferansı için Brüksel’de bir araya geldi.
Belçikalı kimyager ve sanayici Ernest Solvay tarafından düzenlenen konferansın o yılki teması “Elektronlar ve Fotonlar” idi – yeni geliştirilen kuantum mekaniği teorilerindeki çekişmeler. Grup arasında, Marie Curie, Albert Einstein, Niels Bohr ve Erwin Schrödinger gibi efsanevi isimler de dahil olmak üzere saygın üniversite kürsülerine sahip Nobel ödüllü profesörler de vardı. Katılımcılar, tüm zamanların “en zeki fotoğrafı” olarak adlandırılan, bilim tarihinin en heyecan verici anlarından birinde çekilmiş bu anlık görüntü için bir araya geldiler.
Beşinci Solvay Konferansı en çok bilinen iken, bu prestijli entelektüel toplantı ilk olarak 1911’de “Radyasyon ve Quanta” temasıyla yapıldı. Tartışılan enerji miktarını keşfeden Max Planck gibi, genç Albert Einstein da toplantıya katılanlar arasındaydı. Son evrenselci olarak bilinen Matematikçi ve fizikçi Henri Poincaré de vardı.
1911’de katılan tek kadın, efsanevi radyoaktivite araştırmacısı Marie Curie idi. Curie, 1903’te ilk Nobel Fizik Ödülü’nü (kocası ve bir meslektaşıyla paylaştığı) kazanarak olağanüstü bir başarıya imza attı. Ödül ilk kez bir kadına verilmişti ve 1911’de – ilk Solvay Konferansı yılı – Curie, ikinci Nobel Ödülü’nü bu kez tek başına ve Kimya dalında kazandı. Ödülü iki kez kazanan ilk kişiydi ve iki bilimsel disiplinde ödül alan tek kişi olmaya devam ediyor.