2030 yılında gıda atıkları yıllık 2 milyar tonun üzerine çıkabilir

Salı günü bir araştırmacı grubunun yaptığı açıklamada, gıda atıklarının 2030 yılına kadar neredeyse yıllık 2 milyar tona ulaşabileceği, gelişmekte olan ülkelerdeki değişen dünya nüfusunun ve değişen alışkanlıkların tetiklediği  “şaşırtıcı” bir krizin uyarısını yapıldı.

Birleşmiş Milletler ’in 2030 yılına kadar gıda kaybını ve israfı yarıya indirmek için bir hedefi var, ancak Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan çalışma, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde atıkların yılda 2,1 trilyon tona ulaşacağı ve yıllık 1,5 trilyon dolarlık değere ulaşacağını ortaya koydu.

Çalışmanın yazarlarından Esben Hegnsholt, Thomson Reuters Vakfı’na verdiği demeçte, “Küresel düzeyde gerçek bir kriz öngörüyoruz. Gidişatı değiştirmezsek, atık miktarları ve bunun sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri ciddi olacak. Gıda kaybı ve israfıyla savaştığımızda açlık, yoksulluk ve küresel ısınma ile de mücadele ediyoruz,” dedi.

Dünyadaki yiyeceklerin yaklaşık üçte biri her yıl kayboluyor ya da atılıyor. Şu anda, yılda 1,6 milyar ton gıda harcıyoruz ve bu, yaklaşık 1,2 trilyon dolar değerinde.

Hegnsholt’a göre; öngörülen artışın büyük bir kısmı, dünya nüfusunun artması ve daha fazla sayıda kişinin daha fazla israf yapmasından kaynaklanıyor. Tüketicilerin satın alma gücünün artması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde hane halkı atıkları artacak. Beş temel değişimin tespit edildiği raporda, yaklaşık 700 milyar dolarlık gıdanın yok olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, çalışmaya; tüketiciler arasında daha fazla farkındalık, daha güçlü düzenlemeler, daha iyi bir tedarik zinciri verimliliği ve gıda üretim zinciri boyunca işbirliğini gibi başlıkları dahil ettiler.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün gıda kaybı ve atık programı müdürü Liz Goodwin, raporun ciddi sorunları gündeme getirdiğini, ancak bazı çözümlerin aşırı derecede basitleştirildiğini söyledi.

“Bu, hayatlarımızdaki değişim ve gıdaların artık çok daha ucuz olmasıyla bağlantılı” diyen Goodwin ayrıca, genç kuşaklar arasında kolaylığa artan talep ve yemek pişirme becerilerinin eksikliğini de işaret etti.

Goodwin, israfı azaltma önlemlerinin bir etki yarattığına inandığını ve dünyanın 2030 yılına kadar yüzde 50 azalma hedefine ulaşma yolunda olacağını, tüketicilerin, işletmelerin ve düzenleyicilerin değişiminde rol oynaması gerektiğini söyledi.

“Gıda atıklarına karşı tutumumuzda bir değişime ihtiyacımız var – bence yemeğin çöp kutusuna atılmasının kabul edilemez olduğu noktaya gelmemiz gerekiyor.”

 

fotoğraf: olioex.com

japantimes.co

What's your reaction?

tr_TRTurkish