2022’nin Öne Çıkan Yerli Albümleri

Boğaç Gökmen

2022, memleket müzik sahnesinin birbirinden farklı türlerde üretimlerle dinleyiciyi içine çektiği, yeni keşiflerle birlikte uzun süredir beklenen albümlerin de vitrine çıktığı verimli bir yıl oldu. Boğaç Gökmen bu albümler arasından öne çıkanların yer aldığı bir seçkiyi yılın Z raporu niteliğinde sizler için derledi.

Mor ve Ötesi “Sirenler” (Rakun Müzik)

Memleket rock sahnesinin güzide gruplarından Mor ve Ötesi hemen yılın başında “Sirenler” albümüyle selamladı dinleyiciyi. Dile kolay, on senedir gruptan yeni bir albüm bekleyen müzikseverleri ziyadesiyle memnun eden ve üç bölümden oluşan bir konsept üzerine kurulu “Sirenler”, grubun kendine has söz yazarlığı ve bestecilik hünerlerini alabildiğine yansıttığı içeriğiyle yılın en iyileri arasında öne çıkıyordu. Dillere destan bir İnönü Stadyumu konserine de imza atan grup kariyeri için de önemli bir yıl geçirdi.

Ah! Kosmos, Büşra Kayıkçı “Bluets” (FUU)

Başak Günak namıdiğer Ah! Kosmos ve Büşra Kayıkçı’nın Berlin ve İstanbul hattında, iki yıllık bir süreçte kaydettikleri “Bluets” elektronik altyapıyı piyanoyla buluşturan hassas dengelere kurulu müzikal yapısıyla dinleyiciyi kendine çekmeyi başardı. Pandemi döneminin hissiyatına tercüman olan bu paralelde de uzaklık, yakınlık, hafıza ve zamanın ruhu gibi kavramları tema olarak seçen albüm, tüm bunların çevresinde inşa edilen atmosferik yapısıyla da yılın en ilgi çekici yapımlarından bir oldu.

Palmiyeler “İkimiz”

Vokal/gitarda Mertcan Mertbilek, bas gitarda Tarık Töre, davulda Rana Uludağ ve klavye/gitarda Barış Konyalı’dan kurulu Palmiyelerin beşinci albümü olan “İkimiz”, grubun karakteristik ferah ve sıcacık tınılarının omuzlarında saykodelik sulara ve surf rock dalgalarına yelken açıp tropik coğrafyalara uzanan bir yolculuğa çıkardı dinleyiciyi. Dokuz şarkıyla birlikte iki de enstrümantal kaydın yer aldığı albüm, alternatif sahnesinin sevilen grubunun diskografisi için de önemli bir yer tutacak.

Kana Kana “Ölüler Hariç” (Tamar Records)

Müzisyen ve prodüktör Övünç Dan tarafından hayata geçirilen tek kişilik müzik projesi Kana Kana, ilk albümü “Ölüler Hariç” ile yılın üzerine en çok konuşulan yapımlarından birine imza attı. Synth pop, dark wave tınılarının hassas dengesinde yükselen tarzını “Türkçe Sözlü Hafif Gotik Müziği” olarak tarif eden Kana Kana, albümdeki tüm şarkıları kendi yazıp, besteledi, çalıp, söyledi, kaydedip editledi, albümün mix ve mastering’ini yaptı. Göz alıcı karanlığıyla dinleyiciyi hem sözel hem de sound olarak loş derinliklerine çekmeyi başaran albüm yılın en iyileri arasında parlıyor adeta.

Can Temiz “Ahlaken Alçak” (Garaj Müzik)

Bas gitaristliğinin yanı sıra şarkı yazarı kimliğiyle sayısız hit şarkıya imza atan çok yönlü müzisyen Can Temiz’in; ilk solo albümü “Ahlaken Alçak” yılın ses getiren bir başka yapımıydı. Neredeyse tümünün söz, müzik ve aranjeleri Can Temiz’e ait olduğu albüm, Elektronik Indie/Avant-garde Rock/Horrorcore/Punk ve Alaturka elementlerin harmanlandığı içeriğiyle özel bir kapı araladı. Sözel içerik bakımından da kendi özel lisanını ortaya koyan albüm yılın en iyilerinde kendine yer buldu.

Evdeki Saat “Huzursuzluğun Meyvesi” (Clockwork)

Evdeki Saat’in melankolik sözlerin, elektronik altyapıların üzerinde süzüldüğü yeni albümü “Huzursuzluğun Meyvesi”, yılın öne çıkan bir başka yapımıydı. Evdeki Saat adıyla tanıdığımız Eren Alıcı’nın lezzetli synth-pop sularında kulaç atmaya başlayan müzikal yürüyüşü bunun karşılığını da albümün geneline yayılan ve dinleyiciyi içine çeken atmosferde buluyor. “Adana Köprü Başı” yorumunun hayli dikkat çektiği ve Bahadır Kartal, Kerem Demirayak ve Yüce Akın’ın katkılarının da bulunduğu albüm dinleyiciyi memnun etti.

Baturalp “Romantik Manifesto” (Garaj Müzik)

Alternatif sahnenin en dikkat çekici isimlerinin başında geldi Baturalp. Albüm şarkılarını usul usul paylaşıp albümün sihrini zamana yayarak hissettirmeyi tercih eden müzisyen, 14 şarkının yer aldığı doyurucu ve etkileyici bir albümle selamladı dinleyiciyi. Dans ettiren ancak sert gitar tonlarını da ihmal etmeyen, depresif ve hüzünlü atmosferini hikayecilik hünerleriyle öne çıkan şarkı sözleriyle keyifli bir bütün oluşturduğu “Romantik Manifesto” yılın en iyilerine yıl boyunca göz kırptı.

Dr. Skull “Under Cover” (Mirage)

Listede bir de saygı albümü de yer aldı. Memleket rock ve metal sahnesinin temel taşlarından Dr. Skull‘a saygı albümü “Under Cover (Dr. Skull)” uzun bir bekleyiş sonrası yılın son düzlüğünde ulaştı kulaklarımıza. Dr. Skull diskografisinden seçtikleri şarkıları kendi tarzlarında yorumlayan on beş grubun katkısıyla hayata geçen albüm, birçoğumuzun anılarında özel yere sahip şarkıların aldığı yeni soluklara kulak vermek adına keyifli bir dinleme seansı vadediyor.

Saints ‘N’ Sinners “Rise Of The Alchemist” (SNS Records)

Memleket hard rock/heavy metal sahnesinin özel gruplarından Saints ‘N’ Sinners uzun zaman yolu gözlenen albümü “Rise Of The Alchemist” ile yıla damga vuranlardan oldu. Yaklaşık iki yıldır beklenen albüm, mikrofon başı hünerleri, enstrüman ve beste yapıları bakımından bir referans albüm niteliğinde öne çıkıyor. Melodik zenginliğin film müziği kıvamında işlendiği ve metal müzik adına kuvvetli ve katmanlı bir yapı sunan albüm rock ve metal dinleyicisinin yüzünü güldürdü.

Pentagram “Makina Elektrika” (Sony Music Turkey)

Metal müzik adına kapıları aralayan ilk gruplardan Pentagram’ın yeni albümü “Makine Elektra” beklenen bir başka albümdü. Son yıllarda neredeyse gelmiş geçmiş tüm üyelerinin dahil olduğu konserler serisiyle faal bir döneme imza atan grup bir açığı kapatıp yeni albümüyle de adından söz ettirdi. “Bu Düzen Yıkılsın”, “Sur” ve “Pride” şarkılarıyla ilk ipuçlarını verdiği albümüyle sıkı bir işçilik örneği verdi. Protest yapısı ve güçlü şarkı yapılarıyla dikkat çeken “Makine Elektra”, Yavuz Çetin‘e ithaf edilen “Dünya” ve Cliff Burton‘a ithaf edilerek yeniden yorumlanan Metallica şarkısı “Seek and Destroy” ile de ses getirdi.

Lalalar “Bir Cinnete Bakar” (Dunganga Records)

Uzun zamandır beklenip bu yıl kavuşulan albümlerden biri de Lalalar’dan geldi. Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat’tan oluşan ekibin ilk albümü “Bir Cinnete Bakar” tepeden tırnağa kendilerinden beklenen tesiri dinleyiciye geçiren bir bütün sunuyor. İsyanı da bol, elektronik alt yapısı kıvamında, bu coğrafyaya temas eden ritim zenginliği de mevcut. Geçen üç yıl içinde yayına sürülen şarkıların varlığıyla bir aşinalık söz konusu olsa da hem yeni kayıtların varlığı hem de grubun hissiyatını olduğu gibi kulaklarımıza aktaran “Bir Cinnete Bakar” yılın önemlilerinden.

Kalben “Eski Dünyanın Yangını” (Hoş Bir Seda)

Akustik gitarıyla söylediği şiirsel aktarımlarıyla kent ozanı kimliğiyle tanıştığımız Kalben yeni albümü “Eski Dünyanın Yangını” ile bu yıl da kulaklarımızdaydı. Geldiği noktada orkestra düzenlemelerinin derinlik kattığı, metaforlarla hikayeler anlattığı, dinleyicinin gözünde sahneler canlandırmayı başaran bir albüme dikkat kesildik. Her şarkı da birbirini tamamlayan ancak aynı zamanda da bağımsız tınlayan fikirlerin sahne aldığı, kendi rengini layıkıyla ortaya koyan bir albüm olarak “Eski Dünyanın Yangını” alkış alan yapımlardan oldu.

Hedonutopia “7” (Dokuz Sekiz Müzik)

Fırat Külçek ve Kerim Feyzi’nin omuzlarında yükselen Hedonutopia yılın son düzlüğünde gelen albümleri “7” ile kendine özgü özel evrenlerinin kapılarını araladı. Yaşadığımız toprakların sesine, rengine, ruhuna, tuzuna, biberine temas eden türlü rengiyle ilgi çeken bir albüm “7”. Evrenselden yöresele, coğrafyadan yürekteki sızıya akıp giden, dinlerken keşfetmesi keyif veren detaylarla örülmüş deneysel işçiliğiyle de yılın özel ilgi gerektiren albümlerinden.

Gaye Su Akyol “Anadolu Ejderi” (Glitterbeat Records)

Kasım ayında doğdu “Anadolu Ejderi” ve bekleyeni bol albüm detaylarındaki tüm renklerle birlikte Gaye Su Akyol için yeni bir sayfayı da araladı. Ali Güçlü Şimşek ve Barlas Tan Özemek iması taşıyan yapım, bu toprakların huyunu suyunu damarlarında gezindiği akıntıyla dinleyiciye aktaran on bir şarkıyla öne çıkıyor. Gaye Su Akyol’un kendine has şarkıcılık karakteristiğinin zaman zaman saykodelik işlemelerle, elektronik detaylarla ve alabildiğine hayal gücü katkısıyla “Anadolu Ejderi”, yılın kayıtsız kalınamayan albümlerinden biri oldu.

Simge Pınar “Sevgideğer” (EMI – Kent)

“Sevgideğer”, alternatif sahnenin dikkat çeken isimlerinden Simge Pınar’ın ikinci albümü olarak mart ayında dinleyiciyle buluştu. Yapımcı ve aranjörlüğünü Efe Demiral’ın üstlendiği ve kayıt sürecinin evde başlayıp stüdyoya taşındığı iki yıla yayılan bir emeğin ürünü olan albüm, alternatif rock ve indie pop renklerinin kıvamında kucaklaştığı bir temele kurulu. Simge Pınar’ın kendine has şarkı sözü yazarlığını da yanına kattığımızda hayli keyifli bir dinleme seansı sunan “Sevgideğer” yılın ilgi çeken yapımlarından biriydi.

Eskiz “Ateşle Beni” (Tamar Records)

Son yıllar memleket rock n’ roll sahnesinin en dikkat çekici ekiplerinden Eskiz yeni albümü “Ateşle Beni” ile aynı zamanda on beş yıllık birlikteliklerinin de sonunu duyurdu. Deniz Ağan, Uygar Çetiner ve Can Tunaboylu’dan oluşan İstanbul merkezli grubun, müzikal ufkunun farklı yönlerinden esintiler barındıran 12 şarkının yer aldığı “Ateşle Beni”, dinleyiciye aktardığı enerji ile tam bir rock n’ roll albümü.

Frozen Clouds “Kalbime İnanıcam” (Garaj Müzik)

Frozen Clouds ikinci stüdyo albümü “Kalbime İnanıcam” ile dinleyiciyi selamladı. Grubun hardcore punk ve metal müzik türlerine elektronik elementler, banjo/ukulele gibi akustik enstrümanlar ve clean vokaller de ekleyerek müzikal çeşitliliğini bir üst seviyeye taşıdığı yeni albümü farklı disiplinlerden gelen sanatçıların katılımıyla da dikkat çekiyor. Leon Fritz (vokal), Luca Fritz (gitar), Ömer Deniz Pınar (Bas) ve Parham A.G’den (davul) oluşan Frozen Clouds “Kalbime İnanıcam” ile türler arasında başarıyla geçiş yapan başarılı bir albüm ile ses getirdi.

Şevket Akıncı “Meskûn Mahal” (things&records)

Gitarist, besteci, aranjör, yapımcı, yazar ve eğitmen Şevket Akıncı’nın yeni albümü “Meskûn Mahal” ekim ayının hediyelerinden biri oldu. Akıncı’nın doğaçlama adımlarını takiben bambaşka diyarlarda soluklandığımız albüm, usta gitaristin türler üstü müzikal dokunuşlarının iz düşümü olarak dinleyiciyi sarıp sarmalıyor. Albümü oluşturan öyküleri birbirine bağlayan yol fikri ise seyrine dalınacak melodi katmanlarından türlü manzaralara açıyor pencereleri.

Canozan “Aşkın Bu Sarhoşluğu”

Sonbaharın hüznüne yılın son demlerinde Canozan’ın yeni albümü “Aşkın Bu Sarhoşluğu” ile dalış yaptık. Albümün isim şarkısına Deniz Tekin’in eşlik ettiği sekiz şarkılık albümde, Billur Battal’ı “Dans Et Benimle” ve Barçın’ı ise “Bu Gece Kal Yanımda” şarkılarında görüyoruz. Her biri hikâye anlatımı bakımından yoğun kıvamlı, sıcak ve samimi içeriklere sahip şarkılardan oluşan albüm, atmosferik yapı ortaya koymak bakımından da Canozan’ın hünerlerine yeni değerler kattığı bir bütün olarak kulaklarımıza ulaşıyor.

Güneş “Atlantis”

Yılın en çok ses getiren albümlerinden biri de Güneş’in “Atlantis”i oldu. R&B ve hip-hop temeline kurulu enerjik, tadı yerinde, bulaşıcı etkisi yüksek şarkılardan oluşan albüm geniş kitleleri avucuna almayı başardı. Dinleme listelerinin zirvesine ayarlı, zihinlerde yer etme garantili şarkı yapılarıyla da “Atlantis”, günümüz müzik sahnesinin en dikkat çekici albümlerinin başında geldi.

What's your reaction?

tr_TRTurkish