2016’da Sanata Yönelik Saldırı Raporu Yayımlandı

Danimarka merkezli ifade özgürlüğü organizasyonu Freemuse, 2016 yılında tüm dünyada gerçekleşen sanata ve sanatçılara yönelik sansür, saldırı ve hak ihlallerini raporladı. Yayımlanan raporda Türkiye sanatçılara yönelik ciddi hak ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı.

Freemuse “Art Under Thread” (Tehdit Altında Sanat) başlığıyla her yıl yayımladığı raporda, 2016 yılında 78 ülkede toplam 1028 ihlal tespit etti. Freemuse’un açıklamasına göre, geçtiğimiz sene 496 olarak raporlanan ihlaller, bir yıl içerisinde yüzde 119’luk bir artış gösterdi.

Kar amacı gütmeyen kuruluş, raporunda bulgularını belli kategorilere ayırdı: öldürülme, saldırı, kaçırılma, hapsedilme ve tehditler “ciddi ihlaller” kategorisinde yer aldı, sansür faaliyetleri ayrı bir kategori olarak incelendi. 2016 yılında tüm dünyada 840 sansür ve 188 ciddi ihlal vakası gerçekleşti.

Ciddi ihlaller kategorisine göre 2016 yılında tüm dünyada üç öldürülme, iki kaçırılma, 16 saldırı, 84 hapsedilme ve tutuklanma, 43 dava, 40 işkence ve tehdit vakası gerçekleşti. Türkiye’de ise üç saldırı, 11 hapsetme, yedi dava, iki tehdit ve işkence, 13 sansür olayı, sanatçılara yönelik gerçekleşen ihlaller olarak raporlandı.

Müzisyenler, tüm dünyada toplam 86 ciddi ihlal vakası ile en büyük baskıya maruz kalan sanatçılar olarak belirlendi. Müziği 32 vaka ile tiyatro, 27 vaka ile görsel sanatlar takip etti. Sinema en çok sansürlenen sanat biçimi olarak belirlendi ve sansür vakalarının tümünün yüzde 79’u sinema alanında gerçekleşti.

İran, toplam 30 ciddi ihlal vakası ile bir kez daha sanatsal özgürlüğü en çok kısıtlayan ülke oldu. İran, Freemuse raporlarına göre 2012 yılından beri listenin başında yer alıyor. İran’ı Türkiye, Mısır, Nijerya, Çin, Malezya, Suriye, Tanzanya ve Özbekistan takip etti. Tüm dünyada gerçekleşen ciddi ihlal kayıtlarının yüzde 69’u bu ülkelerde gerçekleşti.

Sansür alanında ise en önce çıkan ülke, toplam 557 vaka ile Ukrayna oldu. Freemuse bu demografinin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma sonucu toplam 554 Rus filminin yasaklanması sebebiyle oluştuğunu açıkladı.

En çok sansür uygulayan ülkeler listesinde Türkiye yedinci sırada yer aldı. İlk on Kuveyt, Çin, Mısır, Hindistan, Rusya, Türkiye, ABD, Pakistan ve İran olarak sıralandı. Tüm dünyada gerçekleşen sansür kayıtlarının yüzde 88’i bu ülkelerde gerçekleşti.

İngilizce olarak yayımlanan raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

kaynak

What's your reaction?