12 Filmle Peru Sinemasına Bakış

Peru sineması özellikle de son otuz yılda ülke tarihiyle ilgili zor meseleleri ortaya çıkarmaya hizmet eden filmler ortaya çıkarıyor. Ülkenin geçmiş ve şimdiki durumu hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek için bu 12 filmden bazılarına göz atabilirsiniz.

La Ciudad y los Perros (1985)

Film Mario Vargas Llosa’nın aynı adlı romanından uyarlama. Kitap ülkemizden Can Yayınları’ndan çıkmıştı. Filmde bir askeri okuldayız ve hiyerarşinin şiddet ve yalnızlık doğruduğu bir mikrokozmosun hikayesine tanıklık ediyoruz. Francisco Lombardi bu filmle 1985’te San Sebastian Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

No Se Lo Digas a Nadie (1998)

Francisco Lombardi’nin tartışma yaratan filminde Peru sineması ilk kez homoseksüellik temasıyla karşılaşmıştı. Film aşık olana kadar eşcinselliğini kamuhafazakar ailesinden – özellikle homofobik babasından – gizlemesi gereken yüksek sınıf bir gencin hikayesini anlatıyor.

La Teta Asustada (2009)

Acının Sütü, Claudia Llosa’nın yönettiği 2009 yapımı Peru-İspanya ortak yapımı film. Başrolünde Magaly Solier’ın oynadığı film Peru’nun terör dolu geçmişinde, tecavüze uğrayan kadınların yaşadıkları acıları ve korkuları anlatıyor. Film, 2009 Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görüldü.

Ciudad de M (2000)

M adında genç bir adam iş bulmak konusunda umutsuzdur. İyi bir özgeçmişe de sahip değildir. Üstelik kız arkadaşının yaşam tarzını değiştirme baskısı altındadır ve bu arkadaşlarıyla yasa dışı işlere girişmesini cazip hale getirmektedir. Film yerel grupların harika müzikleri eşliğinde Peru’nun kent yaşamına gerçekçi bir bakış sunuyor.

La Boca del Lobo (1988)

Gerçek bir hikayeye dayanan La Boca del Lobo, Peru sinemasının en önemli filmlerinden biridir ve yönetmen Francisco Lombardi’nin en iyilerinden biri olarak kabul edilir. Vitin Luna, terörist milislerle iç çatışma dönemlerinde And Dağları’nda küçük bir köy olan Chuspi’de bulunan bir askerdir. Bir teğmen gelir ve tüm şehri terörist ve hain olmakla suçlar. Teğmenin yanlış olduğunu bildiği emirleriyle karşıya kalan Vitin Luna, asker olarak emri mi yerine getirecektir yoksa doğru şeyi mi yapacaktır?

La Última Noticia (2016)

1980’lerde yerel müziklerle ilgili bir radyo programı yapan Alonso ve lise öğretmeni olan arkadaşı Pedro küçük ve huzurlu bir And şehrinde, Teresa ve Zoila ile yaşamaktadır. Aniden başlayan infazlar ve patlayan bombalarla düzen güçlerinin artan şiddeti kentin atmosferini değiştirir. Günlük yaşam değişir ve çiftlerin mutluluğu yavaş yavaş paramparça olur. Şiddet sarmalıyla karşılaşan Alonso da yön değiştirir ve yerel haber bülteni “Son haberler” i yapmaya başlar. Kısa sürede geniş bir kitleye ulaşır ve hedef haline gelir. Filmin yönetmeni Alejandro Legaspi

Gregorio (1984)

Grupo Chaski’nin bu filmi 1980’lerde Lima’daki And göçmenlerinin hayatına bir başka bakış sunuyor. Gregorio, başkente yeni gelmiş bir çocuk. Babasının hastalığı karşısında Gregorio, ailesini sağlamak için ayakkabı parlamaya çalışmak zorunda kalır. Babası öldüğünde, diğer sokak çocukları tarafından kışkırtılan uyuşturucu ve hırsızlığa sığınır. Otuz uluslararası ödülün ardından Gregorio, günümüzde hala görülen kaba bir gerçeği ortaya çıkarması gereken görülmesi gereken bir film.

Pantaleón y Las Visitadoras (2002)

Peru Ordusu’nda görevli Yüzbaşı Pantoja, işine ve ailesine son derece sadık, ciddi bir askerdir. Sınır bölgesindeki askerlerin adının tecavüz vakalarına karışması yüzünden sadece askerlere hizmet verecek bir tür genelev birimi kurulur ve başına Pantoja getirilir. İlk başta yeni görevinden memnun olmayan Yüzbaşı, daha sonra son derece başarılı işleyen bir düzen oluşturmayı başarır. Ancak Yüzbaşı’nın karısı bu uzun mesailerden memnun değildir. Yüzbaşı da karısına duyduğu tüm sadakate rağmen emrinde çalışan kadınların birinden etkilenmeye başlar. Mario Vargas Llosa’nın Türkçe’ye “Yüzbaşı ve Kadınlar Taburu” adıyla Türkçe’ye çevrilen romanından uyarlanan film, 2000 yapımıdır.

Juliana (1989)

13 yaşında Juliana üvey babasının şiddetinden bıkmıştır ve evden kaçmaya karar verir. O ve erkek kardeşi otobüslerde şarkı söyleyen bir çocuk çetesine katılır ve kabul edilmek için önce saçlarını kesmeli ve Julian olmalıdır. Kısa süre sonra Julian grubun dizginlerini ele alarak lider olur ve çocukları sömüren Don Pedro ile yüzleşir. Film Grupo Chaski’nin en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Caídos del cielo (1991)

Francisco Lombardi’nin bir başka filmi… Üç hikayeyle örülen film sosyal durumları, idealleri ve karışıklılar arasında sıkışıp kalmış insanların çöküşünü anlatıyor. Tarım reformu sonrasında büyükler topraklarını kaybeder ve tek hayalleri bir yer inşa ederek soylularını kurtarmaktır. Bu arada bir çöp sahasında yaşayan iki çocuk, büyükannelerinin göz ameliyatı için satacakları bir domuz beslemektedirler (Julio Ramón Ribeyro’nun Tüysüz Gallinazos adlı kısa hikayesine dayanır). Son olarak, yalnız bir radyo spikeri binaya giren ve intihar edecekken kurtarılan bir kadına aşık olur.

Días de Santiago (2004)

Santiago bir askerdir ve günlük sivil yaşama döndüğünde nasıl davranacağını bilmediğini fark eder. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede uzun zaman geçiren Santiago, eski arkadaşlarından oluşan bir çeteye katılma fikrine karşılık bir aile kurma arzusunu etkileyecek Travma Sonrası Stres Bozukluğundan mustarip olur.

¡Asu Mare! (2013)

Bu komedi filmi 2014 yılında Peru sineması tarihindeki en yüksek hasılat film unvanını kazandı. 1990’lı yıllarda Patacláun adlı dizide palyaço rolünü oynayan çizgi roman oyuncusu Carlos Alcántara’nın biyografisi. Filmin yönetmen Ricardo Maldonado.

What's your reaction?