1 Ocak 2025 tarihinde teliften düşerek kamu malı haline gelen dünyaca ünlü filmler, kitaplar, resimler

Her 1 Ocak günü birçok sanat eserinin telif hakkının sona ermesi ve kamu malı haline getirilmesi nedeniyle Kamu Malı Günü olarak bilinir. Bu eserler artık herkes tarafından herhangi bir amaçla ücretsiz olarak kullanılabilir, paylaşılabilir ve yeniden kullanılabilir hale gelirler. 2025’te buna, 1929’da Amerika Birleşik Devletleri için yayınlanan eserler ve “ömür boyu artı 70 yıl” telif hakkı süresi olan ülkelerdekiler olmak üzere 1954’te ölen sanatçıların eserleri dahildir. Bu yıl listede dünyaca ünlü kitaplar, Oscar ödüllü filmler ve önemli Modern sanatçıların resimleri yer alıyor.

Sanat dünyasında kamusal alana giren en dikkat çekici eserler 1954’te hayatını kaybeden Henri Matisse’in eserleri. Çığır açan renk kullanımı ve çizime akışkan yaklaşımıyla tanınan sanatçının resimleri dünyanın dört bir yanındaki modern sanat müzelerinde büyük kalabalıkları kendine çekiyor. Matisse ile birlikte Fauvizm’in kurucu ortaklarından biri olarak kabul edilen Fransız sanatçı André Derain’in eserleri de kamu malı oldu.

Birçok sanatsever Meksikalı sanatçının da 1954’te hayatını kaybetmesi nedeniyle Frida Kahlo’nun eserlerinin kamuya açık olmasını dört gözle bekliyor. Ancak haklar konusunda en uzun sürelerden birine sahip olan Meksika’da telif hakkı bir sanatçının ölümünden 100 yıl sonra sona eriyor, bu da eserlerin kamu kullanımına üç on yıl daha sunulamayacağı anlamına geliyor.

Kitaplara gelince, uzun zamandır klasik olarak kabul edilen bazı eserler kamu malı oluyor. Bu, artık herkesin yazarların mirasçısına danışmadan kitabı yeniden basabildiği şu dönemde yeni film veya sahne uyarlamalarının yanı sıra çok sayıda yeni baskı görebileceğimiz anlamına geliyor. Bunlar arasında Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda adlı denemesi, Ernest Hemingway’in Silahlara Veda adlı eseri ve zombi kavramını tanıtan ilk kitap olarak bilinen William Seabrook’un Sihirli Ada adlı romanı yer alıyor.

1929 yılı sinemada bir dönüm noktası oldu, yani Ocak ayında bazı öncü filmler de kamu malı oluyor. Bunlar arasında Marx Kardeşler’in ilk filmi The Cocoanuts; En İyi Film dalında Akademi Ödülü’nü kazanan ilk sesli film ve ikinci film olan The Broadway Melody; yönetmen John Ford’un ilk sesli filmi The Black Watch ve Cecil B. DeMille’in ilk sesli filmi Dynamite yer alıyor; ve Cadılar Bayramı’nın favorisi The Skeleton Dance‘i de içeren ilk Silly Symphony çizgi filmleri de bunlar arasında.

Yakında kamu kullanımına sunulacak diğer sanat eserleri arasında George Gershwin’in An American in Paris adlı senfonik şiiri ve “Rhapsody in Blue”nun ilk kayıtları yer alıyor. Tintin ve Popeye the Sailor Man de Hal Foster tarafından resimlenen ilk Tarzan şeritlerine benzer şekilde 2025’te kamu malı olacak. Ancak 1929’dan sonra yayınlanan sürümler ve çeviriler telif hakkına tabi kalabilir, bu nedenle bunları kullanmak isterseniz kontrol etmelisiniz.

What's your reaction?