İklim değişikliğinin etkilerine odaklanan “Bu son şansımız mı?”
gösterim programı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da başlıyor.
Salt’ın, kurucusu Garanti BBVA tarafından desteklenen Bu son şansımız mı? gösterim programı, iklim değişikliğinin çevresel ve toplumsal boyutlarına odaklanıyor. Sekiz belgesel filmden oluşan 2025 seçkisi, toplulukların çevresel adalet arayışlarından endüstrileşmenin uzun vadeli etkilerine, suyun hem yaşamın kaynağı hem de hayatta kalmaya yönelik bir mücadele alanı oluşuna vurgu yapıyor.
Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gerçekleştirilecek program, 5 Haziran Perşembe saat 19.00’dayönetmen Pat O’Neill’in Water and Power [Su ve İktidar] filmiyle başlayacak. 1990 Sundance Film Festivali’nde Belgesel Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan film, Los Angeles’taki su kıtlığının kent peyzajını ve toplumsal yapıları nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor. 10 Haziran Salı saat 19.00’da gösterilecek Şarap Rengi Deniz, sıcaklıkların küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttığı Akdeniz’de meydana gelen çarpıcı değişimlerin izini sürüyor. Yenilenebilir enerji girişimleri ile yeşil ekonomi ilkelerini gündeme getiren belgesel, yerel mücadeleleri daha geniş çaplı sürdürülebilirlik sorunlarına bağlıyor. 12 Haziran Perşembe saat 19.00’da Açık Sinema’da yer alacak Silence of the Tides [Gelgitlerin Sessizliği], Hollanda ve Almanya’dan Danimarka kıyılarına uzanan ve dünyanın en büyük gelgit alanlarından biri olan Wadden Denizi’ne odaklanıyor. 17 Haziran Salı saat 19.00’da gösterilecek Leviathan, bir zamanlar dünyanın balina avcılığı merkezi olarak ünlenmiş ve Herman Melville’in Moby Dick’ine sahne olmuş New Bedford odağında Kuzey Amerika’daki balıkçılık endüstrisinin zorlu çalışma koşullarını kayda alıyor. 19 Haziran Perşembe saat 19.00’da gösterilecek The Forgotten Space [Unutulan Alan] ise 1950’lerden itibaren liman kentlerini ve küresel lojistiği yeniden yapılandıran konteyner taşımacılığını ele alıyor. 67. Venedik Film Festivali’nin Orizzonti bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazanan belgesel film, küresel ticaretin genellikle göz ardı edilen insani maliyetine dikkat çekiyor.
Gösterimler, 21 Haziran Cumartesi günü Living Water [Yaşam Suyu], El botón de nácar [Sedef Düğme] ve In Our Water [Bizim Suyumuz] filmleriyle devam edecek.
5-21 Haziran tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gerçekleştirilecek program herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Ayrıntılı bilgi için: saltonline.org.
Water and Power [Su ve İktidar], Pat O’Neill, 1989, 57′
5 Haziran Perşembe, 19.00
Şarap Rengi Deniz, Nefin Dinç, 2024, 43′
10 Haziran Salı, 19.00
Silence of the Tides [Gelgitlerin Sessizliği], Pieter-Rim de Kroon, 2021, 103′
12 Haziran Perşembe, 19.00
Leviathan, Lucien Castaing-Taylor ve Véréna Paravel, 2012, 87′
17 Haziran Salı, 19.00
The Forgotten Space [Unutulan Alan], Allan Sekula ve Noël Burch, 2010, 112′
19 Haziran Perşembe, 19.00
Living Water [Yaşam Suyu], Pavel Borecký, 2021, 77′
21 Haziran Cumartesi, 14.00
El botón de nácar [Sedef Düğme], Patricio Guzmán, 2015, 82′
21 Haziran Cumartesi, 16.00
In Our Water [Bizim Suyumuz], Meg Switzgable, 1982, 60′
21 Haziran Cumartesi, 18.00
GÖRSEL: Silence of the Tides