24
Views

Pera Müzesi, kuruluşunun 20. yılında, sanatseverleri ilgi çekici sergilerle buluşturmaya devam ediyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan derlenen eserleri bir araya getiren Sıradışı Minas: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikâyesi başlıklı sergi, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında Kütahyalı ustaların, kaybolmaya yüz tutmuş çiniciliği canlandırma çabalarını, Kütahyalı çini ustası Minas Avramidis ve onun Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi üzerinden ele alıyor. Sergi 28 Mayıs’tan itibaren Pera Müzesi’nin 1. katında ziyaret edilebilir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, kuruluşunun 20. yılını sanatseverleri ilgi çekici sergilerle buluşturarak kutlamaya devam ediyor. Müzenin Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan derlenen eserlerle hazırladığı yeni sergisi Sıradışı Minas: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikâyesi, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında ustaların, Kütahya’da kaybolmaya yüz tutan çiniciliği yeniden canlandırma çabalarını, Kütahyalı çini ustası Minas Avramidis ve onun Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi üzerinden ele alıyor. Sergi; usta-çırak ilişkisini, gelenek ve yenilik, seri üretim ve zanaat kavramlarını irdeleyerek Kütahya’dan Atina, Selanik ve Kudüs’e uzanan ustalık mirasına da ışık tutuyor.

Minas Avramidis: Hayal gücünün ve zanaatin buluşması

1877-1954 yılları arasında yaşamış olan Minas Avramidis, çini üretiminin köklü merkezi Kütahya’nın en özgün ustalarından biri oldu. Çiniciliğin her alanında ustalaşan Minas, merakı ve hayal gücü sayesinde kendine özgü üretimler gerçekleştirdi.

Minas’ın üretimindeki en çarpıcı örneklerden biri, 1910’lu yıllarda gerçekleştirdiği Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi oldu. Sadakat ve inanç gibi evrensel temaları işleyen bu seri, Minas’ın bir yandan 19. yüzyıl sonlarında Karamanlıca yayımlanan bir tefrikadan, diğer yandan Sotiris Christidis’in taşbaskılarından esinlenerek çok katmanlı bir anlatı sundu. Kütahya çini geleneğinin renk, bezeme ve formlarını kendi özgün üslubuyla harmanlayan Minas, gelenek ile yeniliği ustalıkla bir araya getirerek Kütahya çini ve seramiklerine kendine has bir ifade kazandırdı.

Pera Müzesi’nden 20. yılda koleksiyona taze bir bakış

Sıradışı Minas, Kütahya çini üretimindeki dönüşüm sürecini bir usta ve onun eşsiz eser grubu üzerinden mercek altına alıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan 37 eser ilk kez ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Ayrıca, Ocak 2025’te Suna ve İnan Kıraç Vakfına bağışlanan Sotiris Christidis’in taşbaskıları ile Minas Avramidis’in bu seriden ilhamla yaptığı Genovefa Hikâyesi tasvirli seramik tabak serisi, ilk kez bir arada sergileniyor. Müzenin 20. kuruluş yılında sanatseverlerle buluşacak olan sergi, kahvenin Osmanlı topraklarındaki yolculuğunu Kütahya’daki çini ve seramik üretimi ekseninde ele alan Kahve Molası isimli kalıcı koleksiyon sergisinin ardından, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nu farklı bir hikâye ve yeni bir bakış açısıyla ele alıyor.

Sıradışı Minas: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Esin ve Yeniliğin Hikâyesi başlıklı sergi, 28 Mayıs’tan itibaren Pera Müzesi’nin 1. katında ziyaret edilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Makale Etiketleri:
· ·
Makale Kategorileri:
MANŞET · VE DİĞER